Wisselexpositie

Zomer in Giethoorn

“Zomer in Giethoorn – een zonnige kijk op ons dorp –“. Het lijkt logisch dat wanneer schilders Giethoorn op doek vastleggen, zij dit bij voorkeur in de zomertijd doen. Prachtig licht over het water, boerderijen omgeven door weelderig groen en boven dit alles majestueuze Hollandse wolkenluchten. Toch blijkt in de praktijk dat de andere seizoenen hoger scoren. Zijn het de warme herfstkleuren die meer inspiratie bieden? Of is het pure karakter van sneeuw en ijs, dat het dorp tot een grafische eenvoud terugbrengt, de ultieme uitdaging voor een kunstenaar? De schilders zelf moeten het ons vertellen. Om hen te helpen zullen er in de toekomst meer jaargetijdenexposities volgen. We beginnen deze eerste van vier daarom toch … met de zomer!

Er zijn schilderijen van diverse kunstenaars te zien, zoals Arie Zwart, Berend Arendshorst, Jelle Troelstra en Jan Krikke. Bloeiende tuinen, dorpsgezichten, natuur en activiteiten op het water.

In de vitrines zijn prachtige beelden te zien van Janno Petter, de helaas zo jong overleden beeldend kunstenaar uit Dwarsgracht. Een mix van intieme vrouwengestalten en forse werklieden, bezig in de traditionele beroepen van dit gebied. De familie gaf ons deze kunst in langdurige bruikleen.

De expositie is tot medio december te bezichtigen in het museum.